сряда, 28 юни 2017 г.

Защо няма да има война със Северна корея


До преди месец, за войната на Корейския полуостров, политици и журналисти говореха като за практически решен въпрос. Тя трябваше да започне, ако не днес - то в понеделник - обезателно. Защо това не се случи?
Ето един не политически коректен прочит на събитията :
За сега войната там не е на дневен ред, а едва ли и ще бъде в обозримо бъдеще. Заради една единствена причина.
Американците са известни с това, че изключително внимателно планират своите операции. Видимо са направили разчети на съотношението на силите, изготвили са модел на бойните действия и са стигнали до извода, че технически е невъзможно напълно да реализират замисъла им, без другарят Ким Чен Ун да ги "изненада" с ядрен удар. Ясно е, че за сега, силите и средствата за организиране на противоракетната отбрана на Южна Корея и Япония са не достатъчни и най-важните административно-политически райони на териториите им са уязвими. На този етап, задачата за унищожаване на режима в Северна Корея е видимо не решим заради една причина - дори един единствен взрив на ядрен боеприпас ще нулира успеха на операцията.
Какви изводи могат да се направят от патовата ситуация?
1. Ядреният потенциал на Северна Корея в бъдеще ще расте по-бързо от уплътняване на средствата за противоракетна отбрана на Сеул и Токио. На тази база , все по-трудно ще се окаже "укротяването" на севернокорейския лидер с военни средства. Явно за това Съединените щати помолиха Пекин да се заеме с преговорите.
2. В близко бъдеще, все повече малки авторитарни държави ще се стремят да се сдобият с ядрено оръжие. Основание за това са трите нагледни примера - Ирак, Либия и Северна Корея.
Садам Хюсеин и Кадафи не разполагаха с ядрени боеприпаси и бяха сразени от армията на САЩ. Ирак бе разгромен, страната разделена, Садам Хюсеин - обесен! Кадафи бе зверски убит, а Либия потъна в хаос.
Ким Чен Ун не само си е направил извод от всичко това, но и е предприел конкретни стъпки по придобиване и разширяване на ядрения арсенал.
Това е сигнал за всички малки държави, провеждащи политика, различна от тази на Вашингтон. Няма как да устоят на "разпространението на демокрацията" без ядрено оръжие!
На практика се получава така, че с политиката си САЩ съдействат за нарушаване на Договора за не разпространяване на ядреното оръжие. За малките страни, желаещи да провеждат независима политика, остава една единствена възможност - сдобиването с ядрен фугас. Ако перифразираме стария циничен виц - Ако нямаш ядрен фугас си Господин Никой! Или казано по Радан Кънев - Бай Хой...
Видимо е, че политиката на Вашингтон способства за разпространението на ядреното оръжие. Това е факт, който тепърва ще се мултиплицира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар