сряда, 5 април 2017 г.

Решаване на проблема с грантовата мотивация по еврейски



Как ще ги стигнем гражданите на Израел?
Не написах евреите, защото през последните 15 години управлението на тази страна доказа на практика, че държавата е на всички нейни граждани. 
Поредна стъпка в тази посока бе приетия едновременно на второ и трето четене Закон за финансирането на не политическите организации, приет на 20 март, ден преди Кнесетът да излезе в пролетната си ваканция.
Законът се коментира от средата на миналата година, когато бе внесен, след като от доклад на финансов контрольор при Държавния департамент на САЩ стана ясно, че американските данъкоплатци са финансирали кампания, насочена към дискредитирането на министър председателя на Израел Бинямин Нетаняху. В европейските медии напълно разбираемо бе наложено пълно покриване на случая и затова се наложи да прибегна до услугите на мой приятел,  чийто майчин език е идиш, а заради работата си назнайващ още няколко от редките езици, сред които е и иврит. И така, пъзела  за случая в Израел, станал повод за приемане на Закона за дейността и финансирането на НПО се нареди:
През ранната есен на 2014 г, регистрираната в Израел НПО "Кол Ехад" получава от Държавния Департамент на САЩ грант на стойност 350 000 долара за срок от 14 месеца. Формалната тема е нещо от рода на ... Подпомагане на Палестино-израелския преговорен процес. На практика обаче, създадената структура е обучена и активирана за ... сваляне на действащия министър - председател. През пролетта на 2015г се провеждат предсрочни избори и в предизборния период медиите на проекта и преминалите тренинги активисти изпълняват "новата" си задача.
През юли 2016г разследване на Комитет към Държавния департамент доказа всичко това и след оповестяването му в Израел избухна скандал. Ако това се бе случило в Белорусия или дори в Унгария, можеше да се намери някакво обяснение - все пак сценария бе проигран в Киев. Но за сметка на парите на американските данъкоплатци, да помагаш за свалянето на правителството на страна, която винаги си обявявал за стратегически съюзник, е цинично и трябва да служи за урок на всички нормални държави по света.
За отбелязване е бързината, с която реагира обществото в Израел. Въпреки традиционната фрагментация в Кнесета /между 10 - 12 партии/, бе приет подходящ закон, регулиращ финансирането на НПО.
Интересно е преминало гласуването в 120 членния Кнесет: 42 ЗА; 21 ПРОТИВ, останалите - ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ.
Съгласно Закона, всички НПО -та, както и организации, провеждащи и оповестяващи проучвания преди и по време на избори следва да обявят своето финансиране, като го ограничат в едни много интересно формулирани рамки. Отбелязвам, че на Обетованата земя финансирането на политическите партии става основно от дарения на НПО-та и от частни лица. Там държавни пари в политически партии не се наливат.
Рамкирането е направено по еврейски - на първо място НПО-тата нямат право на повече от една трета дял чуждестранно финансиране; На второ място - 2500 долара е тавана на дарението, което едно СЕМЕЙСТВО може да направи за финансиране на НПО или на политическа партия, през НПО. А семействата там са големи, като в тях се включват и внуците.
Интересно, ако подобен закон се приеме и у нас, дали ще има изобщо НПО-та?
Още по интересна ще е политическата картина - при отсъствие на грантомотивирани протестъри и контрапротестъри. Както и при отсъствие на грантови медии!
Наистина - Кога ще ги стигнем израелците!!!

2 коментара:

  1. :) Е , как да ги стигнем като тичкаме в обратната посока... без да гледаме даже има ли път..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е интересно, ако ние приемем подобен закон от къде Протестна мрежа ще намери два пъти по-голямо българско финансиране, от получените грантове. Това важи и за разните социологически агенции , както и за гранто-мотивираните журналисти.

      Изтриване