сряда, 4 януари 2017 г.

За плажните концесии на Ангелкова и витаминът ПИ по Светите земи

На финала сме на едно управление, белязано с огромна доза корупционни практики и логичните за замитането им  PR акции, завършващи със селфита на Вожда и поданиците му я на непочистени магистрали, я насред опожарено село. На изпроводяк подопечият Му министър на Туризма е на път да затрие и последите остатъци от симпатизанти на идеята ГЕРБ, поне по Черноморието. Бургаският депутат -социалист Атанас Зафиров преди десетина дни ни заостри вниманието върху процедурата по отдаване на концесия на част от плажовете. Браншът не обърна съществено внимание, като предположи, че изявата му е част от започналата вече предизборна кампания. Явно е, че депутатът за пореден път демонстрира завидна информираност, и е на път да бъде обявен за Пророк! Втори ден гърми скандала за опорочените тръжни процедури, споменати по-горе!
Корупция! 
Благодарение на нея сме на първо място в Европейския съюз, съгласно индекса за корупционните възприятия на  Transparency International! Тя е Бедствието, което се превърна през последните години в Трагедията на България!

Това се случва не само у нас, но и по света, дори и в най-уредените държави, като Израел. Там, преди точно 20 години рухна мост, построен в чест на поредната Макабиада /спортно състезание, по подобие на Олимпийските игри, но само за евреите по света/, построен след проведен антикорупционен "търг"!  Рухна в момента, в който атлети от няколко страни тичаха в поредната щафета! Загинаха атлети от Австралия... последва международен скандал! Под натиска на медиите и обществеността, Кнесетът на Израел прие пакет антикорупционни закони. От тогава са крилатите думи на Шимон Перес, че "... пресата прави диктатурата невъзможна, но прави  и демокрацията непоносима!" 
Двадесет години по-късно Корупцията е сведена до приемливи граници, като държавата си затваря очите единствено и само пред феномена "Витамин ПИ". Така в светите земи наричат протекцията, която семействата търсят ... за да изпратят децата си в армията! Втора протекция търсят след завършване на първоначалното обучение, за да попаднат младежите и девойките в окопите - на предната линия, в граничната стража и най-вече във военното разузнаване и десантните части. На практика, в посочените части се постъпва с конкурс - като в университет. Имам доста познати в Израел, имам и няколко приятеля. Децата на всички са служили или служат в момента. В това число и като офицери. Десантчици, танкисти, гранична стража... Весели и образовани младежи и девойки. Всички са завършили вузове, като правило след завършването на армията. В Израел армията е като университет - там тя се завършва. И това е семантически неправилно само на пръв поглед - докато не научиш какъв обем знания и умения младежта получава там.
Но да се върнем на Витамина ПИ. Подкуп никой не иска, нито пък дава. Но - протекцията - това е друга работа. Но честно казано, протекция, благодарение на която детето ти има възможността да попадне в окопите, под кръстосания огън на арабските снайперисти, е много особена. Еврейска!  Нямаща нищо общо с нашенските представи.
Това е видимата корупция по светите земи - "Витамин ПИ"! За разлика от нашите "Видими резултати" от вездесъщите корупционни схеми! Дали ще дорастем като народ до това състояние на духа - Дай Боже! Безспорно е само едно - цялата тази корумпирана шайка трябва да си ходи! Иначе ни остава само възможността да я изметем! 
Бог да пази България от корумпираните и управници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар