понеделник, 30 януари 2017 г.

Защо Иран от фигура на шахматната дъска се превърна в играч, местещ фигурите.

Едва ли има по-неефективна и по- погрешна политика от санкциите! Становището на Президента Радев за пореден път показва добри аналитични способности /негови и на екипа му/, както и добро познаване на събитията в света през последните 100 години.
За порочността и неефективността на санкциите / в цялостната им комплексност/ можем да съдим от резултатите, които САЩ и Европа постигнаха, чрез санкционната им политика спрямо ... Иран. Уместно е да припомня, че Иран е под санкции от 1979г, като през последните 10 години те бяха последователно и настойчиво увеличавани. През последните 4 години в санкционния списък попаднаха и иранските доставки на нефт и газ за Европа.
Резултатът е виден - в Иран заместиха дори "Кока кола" с местната "Зам Зам Кола", която успешно се налага и в Средния изток. Да не говорим за ракетостроенето и за Ядрената им програма. Но не това е най-важното. В условията на санкции /а може би и поради тях/ Иран силно засили експанзията си в региона. Към момента Ислямската република на практика е отстранила САЩ от събитията в Ирак. Припомням, че за Щатите Ирак и в стотици пъти по-важен от Украйна. Доказателство за това са разходите от 1.7 трилиона долара /от които 140 млрд за пряко възстановяване/, които Америка направи в Ирак. Отделно в сметката са над 5000 загинали американци. А чуждите граждани, служители на Частните военни компании, загинали в стремежа си да получат американско гражданство, никой не е и пресмятал.
Поставеният под санкции Иран разви успешно един военно политически проект, който се самоиздържа, самовъоръжава и развива - "Хизбула". Най-важното в случая е, че противно на много очаквания, групировката продължава да е под контрола на Техеран. Групировката успешно воюва в Ливан, Сирия, Ирак, а от скоро и в Йемен. А там се разиграва една много интересна партия бридж, която в краткосрочен план може да обърка много геостратегически планове. Започвайки от Северен Йемен, където живеят повечето от шиитите, Хизбула развива успеха и в южната част на страната и скоро ще контролира границата в Наджран към източните провинции на Саудитска Арабия...Тас е съсредоточен 98% от добива на нефт на Кралството. А населението на провинцията е шиитско...
Та да се върна на санкциите - благодарение на тях Иран от фигура на шахматната дъска се превърна в Играч, който задава тона на играта.
Някой не само си е прострелял крака... скоро ще си направи и контролен в главата!
Само глупаците се учат от собствените грешки! Умните - от грешките на другите! Слава Богу, че вече имаме нормален Президент!

Няма коментари:

Публикуване на коментар